Mi a szexuális erőszak és milyen jelekből lehet felismerni?

Mi a szexuális erőszak és milyen jelekből lehet felismerni?

 

Mi a szexuális bántalmazás/erőszak?

 

A szexuális erőszak a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények körébe tartozik. Szexuális erőszak akkor valósul meg, amikor valakit erőszakkal vagy félelemkeltéssel szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerítenek.

Szexuális erőszaknak számít az akaratnyílvánításra képtelen ember állapotát szexuális cselekvésre használják fel.

Ebben az esetben olyan partnerek között létesül szexuális kapcsolat, mely eleve nélkülözi a konszenzus-képességet. Mindez súlyos jogi következményekkel is együtt jár.

 

Hogyan vehetem észre, ha egy osztályközösségben szexuális erőszak történt?

 

A szexuális erőszak áldozatai előfordulhat, hogy drasztikus mértékben válnak hirtelen visszahúzódóvá. Nehezen veszik fel a szemkontaktust emberekkel, láthatatlanná szeretnének válni, ezért gyakran nagy pulcsikban, bő ruhadarabokban jelennek meg társaságban. A bántalmazott fiatal testbeszédére is érdemes figyelnünk. Ha valaki egyik napról a másikra görnyedtebben jár, nehezen veszi fel a szemkontaktust, a kezeivel önmagát vakarja vagy a pulcsiját babrálja az lehet jel arra, hogy önmagát marcangolja. Félhet attól, ha szem előtt van újra megtámadhatják.

Azt azonban fontos leszögezni, hogy az áldozat sok féle módon reagálhat a történtekre és a traumára, viselkedése eltérhet a fenn említettektől. Megesik, hogy igyekszik úgy tenni, mintha nem történt volna semmi, de ugyanígy a düh, agresszió és a harag, akár extrém módon is megjelenhet a viselkedésében. Nem ritka az sem, hogy az áldozat önmaga ellen fordul és önsebzéssel jelzi a bajt a külvilág felé. Nem szabad általánosítani, mert az vakká tehet minket arra, hogy meglássuk a baj jeleit. A téma hátteréről részletesebben is olvashatsz az oldalunkon.